Hembygdsåret 2016 i Fläckebo   

Fläckebo hembygdsförenings mål är att vara en träffpunkt för trivsel och utveckling av vår socken. Alla är välkomna att delta vid våra arrangemang och träffar, som vi försöker utforma så att de passar för människor i alla åldrar och med olika intressen. Årsmötet hölls i februari med sammanfattning av förra året i ord och bild. Efter val och olika beslut kunde ett nytt verksamhetsår börja. I samband 100-årsjubileet 2013 framställdes flera skrifter som det fortfarande finns möjlighet att köpa. Den fina fotoboken med gamla och nya bilder finns kvar i ca 10 ex och kan även nybeställas. ”Fläckebo på 50-talet sett ifrån Klockargården” har som underlag Wilhelm von Knorrings ”Fläckebobrev”. Det finns också en artikel ” Fläckebo från Odendisas tid till nu” publicerad på vår hemsida. Det är fritt fram att kopiera den men det går också att beställa hos oss till självkostnadspris.tt vara en träffpunkt för trivsel och utveckling av vår socken. Alla är välkomna att delta vid våra arrangemang och träffar, som vi försöker utforma så att de passar för människor i alla åldrar och med olika intressen.
Årsmötet hölls i februari med sammanfattning av förra året i ord och bild. Efter val och olika beslut kunde ett nytt verksamhetsår börja.

I samband 100-årsjubileet 2013 framställdes flera skrifter som det fortfarande finns möjlighet att köpa. Den fina fotoboken med gamla och nya bilder finns kvar i ca 10 ex och kan även nybeställas. ”Fläckebo på 50-talet sett ifrån Klockargården” har som underlag Wilhelm von Knorrings ”Fläckebobrev”. Det finns också en artikel ” Fläckebo från Odendisas tid till nu” publicerad på vår hemsida. Det är fritt fram att kopiera den men det går också att beställa hos oss till självkostnadspris.

Gammelgården

*I Magasinet finns våra sanerade frysbehandlade museiföremål. På första planet har vi i år haft en intressant utställning med temat ”Leksaker från förr”. * Att äga en Hembygdsgård kräver ständigt underhåll och skötsel. I år har vi bland annat gallrat bort lite träd för att få en bättre ventilation bland husen och röjt sly. * Vi har känt behov av att göra Gammelgården mera tillgänglig för alla och sökte ett bidrag från Jordbruksverket som är riktat till bl a hembygdsföreningar på landsbygden. Under sommaren fick vi besked om att vi beviljats den summan vi begärde för detta ändamål och arbetet kunde sätta fart. Dränering, förbättring av vägen och parkeringsplatsen samt ny infart till tunet gjordes. En utsikts-och informationsplats byggdes vid strandbrinken, och vi är mycket nöjda med resultatet.

Braheholmen.

*Länsstyrelsen har byggnadsminnesförklarat paviljongen på Braheholmen i Fläcksjön. Syftet är att bevara och uppmärksamma den unika byggnaden som uppfördes 1807-1808 som ett minne av Axholms slott som fanns på platsen på 1600-talet. * För Braheholmen finns en grupp som ansvarar för städning och röjning. Just nu är husen vinterstängda i väntan på våren. Det tål att upprepas att platsen är sagolik vacker hela året, men speciellt under vår och försommar, med en blomprakt och ett fågelliv utan dess like. * Vi har införskaffat en brygga, församlingen stod för kostnaden. Den blev sjösatt 11 aug inför vårt evenemang på holmen den 20 aug. Den är nu upptagen och ligger på land, vi får hjälpas åt att ha koll på den. *Båt finns till uthyrning för ett pris av 30 kr, vänd Er till Elisabeth Quasthoff, Klockargården. Det finns även flytvästar för stora och små.

Programaktiviteterna

7 maj var det en städdag vid Gammelgården. Vi vädrade alla bodar, tog ut alla mattor, fejade inne, krattade och röjde ute. Ett femtontal personer hade infunnits sig. Efter avslutat arbete bjöd Hembygdsföreningen på välförtjänt korv med bröd och kaffe. Vi hade alla en trevlig stund i en skön miljö och solsken.

6 juni var det åter dags att fira Sveriges nationaldag. Det blev en fin tillställning med femtiotal åhörare som till spelmansmusik marscherade från kyrkbacken och ner till Gammelgården. I strålande solsken, höll Elisabeth Pettersson ett uppskattat tal. Årets utställning ”Leksaker från förr” invigdes och alla bjöds på kaffe med tilltugg. Som avslutning halades flaggan och man stämde in i nationalsången. Midsommaraftonen firades den 24 juni vid Gammelgården. Solen lyste som sig bör och ca 120 personer däribland många barnfamiljer med lunchkorg hade samlats. De fick vara med om majstångsresning, dans, musik, sång och tävlingar bl.a. dragkamp mellan barn och vuxna. Det är roligt att se att ett arrangemang i den här mindre skalan är så uppskattat av alla åldrar!

Brännbollsturnering var det så vid Hedens skola den 25 juni. En spännande tävling för ett antal spelare och åskådare.

 

Sommarfesten anordnades den 31 juli vid Gammelgården, det blev en något blåsig solig dag. Dagens höjdpunkt var nog årets lustspel ”Mamma vet bäst”, detta var fjärde året på rad som vi fick se ett nytt lustspel. Publiken njöt och applåderade under pågående föreställning. Ett femtontal statister utförde detta intressanta lustspel, som handlade om Gustav II Adolfs (1625) problem med att hitta ett gemål, drottning Christina, – hans mamma hade synpunkter på de flesta. Det hela filmades för senare visningar. Sånggruppen ”Gang of 4”gjorde ett högklassigt framträdande med stämsång i blandade musikgenrer. Utöver detta så var det som sig bör, tävlingar, lotterier, glass till alla barn, fika och korvförsäljning. Cirka 130 personer deltog under eftermiddagen.

Den 20 augusti var det Braheholmens dag. Ett 30 tal personer hade med ekor och kajaker tagit sig ut till holmen i det vackra vädret. Där ute fick de en guidning runt ön. Något besvärligare var att ta sig dit ut, då sjön var svårt igenväxt av vass och näckrosor vid de båtplatser som fanns på fastlandet.

2 oktober, i anslutning till Kanelbullens dag, gick Fläckebo bulljogg av stapeln. Vädret var strålande liksom det har varit hela hösten, då nära 30 barn och vuxna gick eller sprang mellan kyrkan och Hedens skola. Belöningen blev kanelbulle och diplom!.

Den 30 okt. ordnades Spelkväll med höstlovsmys. Det blev en rolig och spännande kväll för dem som samlats.

Vid Sveaskogs bildande av Ekoparken ”Öjesjöbrännan”, ca 1500 ha i huvudsak brandskadad skog, bidrog vår förening med att pricka in forn - och kulturminnesplatser på kartan. Platsen där Ösjö- Emmas stuga stod har åter fått en informationsskylt.

I övrigt har det gjorts några guidade turer vid Gammelgården.

Även detta läsår har vi medverkat i RIK-skolan, ett samarbete mellan föreningar och Kultur-och fritidsförvaltningen. Vid två tillfällen träffade vi klasser i Hedens skola under tema ”Vad berättar Odendisastenen om vår historia”? Ett roligt och viktigt samarbete mellan skola och hembygdsförening!

Gammelgården är en fin miljö som kan användas till privata arrangemang. För bokning hör av Er till någon i styrelsen.

Boken ”Vevde bys historia” ”Några anteckningar om Wefde och Gussjö byar innan laga skifte samt om godskomplexet Rörbo – Axholm de senaste 700 åren” - kan Ni få köpa av Jan Carlsäter.. De andra skrifterna finns att köpa hos Kerstin Wistrand.

Vi har nu redigerat filmen ”En sockenfärd” även kallad ”Fläckebofilmen, ljudfilm från 1948-49. Information om namn och plats på det som visas i bild är nu infört. Den ligger på ett USB-minne och finns att köpa för 100:-kr. Kontakta: Hans E Larsson, e-mail hasse@tringa.se . Telf 021-52338 mob. 0702230079, eller Jan Carlsäter 0224-745009.

Vi kan se tillbaka på ytterliga ett bra år där mycket blev utfört, med många aktiviteter och välbesökta och uppskattade arrangemang. Till programkommittén, samt alla andra som har bidragit till ett lyckat verksamhetsår, vill styrelsen framföra sitt varma tack för ett gott arbete, samt önska dem och alla Julhälsningens läsare en God Jul.

Styrelsen

Bli medlem i föreningen genom att betala in 100kr per vuxen eller 150 kr per familj på postgiro 608424-8

Vi rekommenderar varmt våra hemsidor www.flackebo.org och www.hembygd.se (sök län och förening). Du som använder Facebook kan också gå med i gruppen Fläckebo Hembygdsförening och där läsa senaste nytt och lägga in egna texter och bilder.

Vi vill även ha Er e-mailadress för att kunna sända Er div. information, notera den på Ert inbetalningskort av årsavgiften.

 

 

 

 

START

OM OSS

HISTORIA
från trakten

SEVÄRDHETER

AKTIVITETER

PROTOKOLL

ÅRSBERÄTTELSE

UTFLYKTER

 

Webmaster:
Nataljia von Knorring

Amanda Studio Design 2005E E