Hembygdsåret 2017 i Fläckebo   

Hembygdsåret 2017 i Fläckebo socken Fläckebo hembygdsförenings mål är att vara en träffpunkt för trivsel och utveckling av vår socken. Alla är välkomna att delta vid våra arrangemang och träffar, som vi försöker utforma så att de passar för människor i alla åldrar och med olika intressen.
Årsmötet hölls i februari med sammanfattning av förra året i ord och bild. Efter val och olika beslut kunde ett nytt verksamhetsår börja.

Gammelgården * I Magasinet finns våra sanerade frysbehandlade museiföremål. På första planet har vi i år haft en intressant utställning med temat ”skolan 175 år”. Här har vi även monterat in en bänk med överskåp för vår kaffebryggare med tillbehör. * Att äga en Hembygdsgård kräver ständigt underhåll och skötsel. I år har vi bland annat gallrat bort lite träd för att få en bättre ventilation bland husen och röjt sly. Ett verksamhetsbidrag från länets hembygdsförbund möjliggjorde ett anläggande av en ”plan för spel och lek” mellan parkering och gårdstun. * Gammelgården är numera mera tillgänglig sedan vi i fjol erhöll ett bidrag från Jordbruksverket och kunde dränera, förbättra vägen och parkeringsplatsen samt göra ny infart till tunet. En utsikts-och informationsplats byggdes vid strandbrinken och vi är mycket nöjda med resultatet.

Braheholmen. * Länsstyrelsen har byggnadsminnesförklarat paviljongen på Braheholmen i Fläcksjön. Syftet är att bevara och uppmärksamma den unika byggnaden som uppfördes 1807-1808 som ett minne av Axholms slott som fanns på platsen på 1600-talet. Torsdagen den 15 juni hade Länsstyrelsen, Svenska kyrkan (Västerfärnebo-Fläckebo församling) och Hembygdsföreningen i Fläckebo inbjudit till invigning av byggnadsminnet. * För Braheholmen finns en grupp som ansvarar för städning och röjning. Just nu är husen vinterstängda i väntan på våren. Det tål att upprepas att platsen är sagolik vacker hela året, men speciellt under vår och försommar, med en blomprakt och ett fågelliv utan dess like. Hembygdsföreningen har under året även upprättat en skötselplan för holmen. * Vår nya brygga har vi lagt i och tagit upp, den är nu upptagen och ligger på land, vi får hjälpas åt att ha koll på den. *Båt finns till uthyrning, vänd Er till Elisabeth Quasthoff, Klockargården. Det finns även flytvästar för stora och små. Programaktiviteterna 6 maj var det en städdag vid Gammelgården. Vi vädrade alla bodar, tog ut alla mattor, fejade inne, krattade och röjde ute. Ett femtontal personer hade infunnit sig. Efter avslutat arbete bjöd Hembygdsföreningen på välförtjänt korv med bröd och kaffe. Vi hade alla en trevlig stund i en skön miljö med fågelkvitter och solsken.

Den 31 maj besökte vi Öjesjöbrännan. Här blev det en guidad tur i Ekoparken med SveaSkogs Stefan Toterud som bla. berättade om syftet med parken. Det blev en fin kväll med korvgrillning och kaffekok. Ett femtiotal personer hade hörsammat inbjudan. Jan Carlsäter var med och berättade historien kring platsen, där Ösjö Emma bodde i början av 1900-talet. Torpstugan står numera vid vår Gammelgård.

Nationaldagsfirande den 6 juni. Vi samlades på kyrkbacken och med fana och spelmän tågade ned till Gammelgården. Ett sextiotal deltagare bjöds på fika med hembakt bröd, tal av Bernt Götelid och invigning av nya informationsplatsen. Spel och dans utfördes av Salaortens Folkdansgille. Vi presenterade också årets utställning "skolan 175 år”, solen lyste och fåglarna kvittrade även denna dag.

Den 15 juni ordnade Länsstyrelsen invigning av byggnadsminnet ”Braheholmen”. De bjöd på en enklare lunch, ett sextiotal hade hörsamma inbjudan. Landshövdingen Minoo Akhtarzand höll invigningstal och berättade att detta var det fyrtionionde byggnadsminnet i länet. Hon anslog även en mässingsskylt vid ingången med noteringen ”Bygnadsminne”. Därefter berättade kontraktsprost Kent Johansson om kyrkans ansvar och möjligheter på denna ö. Länsstyrelsens Kristina Hansson berättade om Natura 2000-området, som detta byggnadsminne råder under. Jan Carlsäter hade flugit ner från sin semestervistelse i norra Sverige för att berätta fängslande och intressanta fakta om byggnadens/godsets historia från 1300-talet och framåt. Salaortens Folkdansgille stod för glada tongångar, ett tiotal dansare och spelmän som alla var tidstypiskt klädda höll stämningen i topp. Föreningen skötte med bravur persontransporten från Axholm till ön t/r, 6 båtar utrustade med personal och flytvästar, samt några som kunde hjälpa till vid i och urstigningen. Inför det hela hade Hembygdsföreningen röjt och iordningställt vid Axholm och Braheholmen samt vassröjt i sjön.

Midsommaraftonen firade vi den 23 juni vid Gammelgården. Midsommarstången kläddes och restes kvällen före, så de ca 120 personer som samlades hade bara att slå sig ner i solens sken med sina lunchkorgar. Dans kring stången med sång och musik är ett givet inslag och det verkar som om det här lite mindre arrangemanget tilltalar många.

Sommarfesten anordnades den 30 juli vid Gammelgården. De ca 130 besökare fick uppleva en fin solig dag med olika aktiviteter. Teatergruppen framförde för femte året i rad ett bejublat skådespel, årets titel var ”Vikingen som klev ut i världen och försvann”. Curt Fernros bjöd på sång och musik.. I Magasinet visades en utställning på temat "Folkskolan 175 år”, Många hade bidragit med foton och gamla skolprylar till den. Korv med bröd, kaffe med dopp och goda smörgåsar och lotterier fick en strykande åtgång.

Vandring på sjöängarna vid Fläcksjön hade vi den 6 aug. Vi var elva nyfikna som följde i Magnus Ekdahls spår kring strandängarna. Han berättade att flera ägare gemensamt låter beta ängarna. Först släpps kvigorna dit och när de har betat färdigt flyttas de och fåren tar vid. Strandängarna har varit bete åt djuren sen urminnes tider.

På Konst och hantverksrundan 2017-08-12—13 deltog vi med en station vid Orgelmuseet och sålde där böcker och loppisprylar samt gav information om vår förening.

1 oktober, i anslutning till Kanelbullens dag, gick Fläckebo bulljogg av stapeln. Vädret var strålande då nära 30 barn och vuxna gick eller sprang mellan kyrkan och Hedens skola. Belöningen blev kanelbulle, diplom och reflexvästar till alla som ville ha.

Föreningen bjöd den 14 oktober dem som på olika sätt medverkat vid årets arrangemang, till ett besök vid Västerby kvarn. Här guidade kvarnens ägare vår grupp och berättade om kvarnens historia. Därefter fortsatte vi till Svartådalens Bygdecenter och blev visade en utställning under uppbyggnad och om planerad verksamhet. Avslutningsvis bjöds på kaffe och smörgås .

Så blev det en filmkväll i Församlingsgården den 29 oktober. Där visade Leif Myhrvold sin dokumentär från Branden 2014, sett från sitt perspektiv boende i Björkbacken, endast ca 700m från branden. Efteråt vankades det kaffe med dopp.

Höstmys en aktivitet för stora och små hade vi den 1 nov, där de kunde träffas och spela spel, äta godis, chips och dricka saft, ett tjugotal stora och små hade kommit.

Julpyssel hade vi lördagen den 9 december, det fanns rikligt med material för tillverkning av olika saker/prylar. Det blev mycket uppskattat av de som var där.

I övrigt har det gjorts flera guidade turer vid Gammelgården, däribland en cyklande grupp elever och personal från Hedens skola som tillbringade en förmiddag vid Gammelgården och kyrkan.

Gammelgården är en fin miljö som kan användas till privata arrangemang. För bokning hör av Er till någon i styrelsen. Boken ”Vevde bys historia”

”Några anteckningar om Wefde och Gussjö byar innan laga skifte samt om godskomplexet Rörbo – Axholm de senaste 700 åren” - kan Ni få köpa av Jan Carlsäter. De andra skrifterna finns att köpa hos Kerstin Wistrand. ”En sockenfärd” även kallad ”Fläckebofilmen, ljudfilm från 1948-49 är nyredigerad och nu finns information om namn och plats på det som visas infört. Den ligger på ett USB-minne och finns att köpa för 100:-kr. Kontakta: Hans E Larsson, e-mail hasse@tringa.se . Telf 021-52338 mob. 0702230079, eller Jan Carlsäter 0224-745009.

Vi kan se tillbaka på ytterliga ett bra år där mycket blev utfört, med många aktiviteter och välbesökta och uppskattade arrangemang.

Till programkommittén, samt alla andra som har bidragit till ett lyckat verksamhetsår, vill styrelsen framföra sitt varma tack för ett gott arbete.

Styrelsen: Bli medlem i föreningen genom att betala in 100 kr per vuxen eller 150 kr per familj på bankgiro 5234-2060 (nytt) Vi rekommenderar varmt våra hemsidor www.flackebo.org och www.hembygd.se (sök län och förening).

Du som använder Facebook kan också gå med i gruppen Fläckebo Hembygdsförening och där läsa senaste nytt och lägga in egna texter och bilder. äckebo hembygdsförenings mål är att vara en träffpunkt för trivsel och utveckling av vår socken.

 

 

START

OM OSS

HISTORIA
från trakten

SEVÄRDHETER

AKTIVITETER

PROTOKOLL

ÅRSBERÄTTELSE

UTFLYKTER

 

Webmaster:
Nataljia von Knorring

Amanda Studio Design 2005E E