Runt 1918 fanns det det många LOKOMOBILER här i Fläckebo, med omnejd (har jag hört av "de gamle", i byn). En lokomobil är ett kraftaggregat med ÅNGDRIFT, för tröskning och kunde även förflytta sig själv, för nästa uppdrag. Det "yttre" hjulet på bilden användes för kraftöverföring till tröskverket (se bild), via en rundrem och det "inre" hjulet är bara ett svänghjul (för "mjuk drift").

Lokomobil

Här är en video med en liknande LOKOMOBIL, fast med REMDRIFT (ganska "livsfarligt", Ha ha):
TRYCK =>
Lokomobil
Lokomobilen driver en STENKROSS.

Där borta i "Amerikat", var man ett strå vassare runt 1918:
TRYCK => "Lokomobil-lok"

"Dom" var också VÄLDIGT STARKA:
TRYCK => Lokomobil-kraftprov

Här är en LOKOMOBIL från 1770
!!!!!
Den skulle frakta kanoner men jag tror det skulle gå bättre med hästar (Ha, ha, ha), Visserligen kunde den backa men det var nog den enda fördelen?:
TRYCK => Militär lokomobil

Runt sekelskiftet 1900, var dessa SKOGS-lokomobiler väldigt vanliga i bl. a. Kanada. De släpade fram stora mängder fällda träd, på långa avstånd (något som hästarna inte klarade av):
TRYCK => SKOGS-lokomobil
Observera även hur maskinisten och föraren fram, "pratar" med varandra via snöre till ångvisslan (mot slutet av videon).

Parallellt med den dominerande spridningen av lokomobilerna på 1910-talet, så skedde även utvecklingen av FÖRBRÄNNINGSMOTORN, till de första TRAKTORERNA (för råolja). Här äro en sådan, i drift:
TRYCK => RåoljeTraktor
Likheterna med lokomobilen är dock fortfarande, väldigt slående.

Här äro en UNIK BENSINFÖRBRÄNNINGS-TRAKTOR från 1908. FANTASTISKT och väldigt lättstartad:
TRYCK => BensinförbränningsTraktor
Observera KOPPLINGEN för framdrift på höger sida och kamaxeln till ventilerna, i förarhytten(!). 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Runt 1918 ELEKTRIFIERADES Fläckebo och därmed började TREFAS-ELMOTORN att introduceras här, så lokomobilerna fick så småningom "stryka på foten". Naturligtvis VAR DET OCKSÅ EN STOR HÄNDELSE, att få EL-LJUS i stugorna och ladugårdarna.

Elektrifieringen
                             1918


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Let´s Dance har ju börjat på TV4 nu (slutet på mars 2020) , MEN DET HÄR ÄRO INGEN NY FÖRETEELSE (!?). Här är en kortare "Let´s Dance-film FRÅN 1918. Håll till godo:
TRYCK => Let´s Dance 1918
Filmen ÄR INTE från Fläckebo men däremot var det "FULL FART" på DASNBANAN 1918, här i Fläckebo på HULLBERGET (har jag hört av "de gamle"). Då var det heller ingen brist på kavaljerer, "alla elverksarbetare" i närheten (se ovan) kom till Hullberget och dansade, på lördagskvällarna. För de som inte vet var Hullberget är beläget, så ligger det på vägen mellan Fläckebo och Vedarsbo (man kör faktiskt rakt igenom berget i en brant uppförsbacke från Fläckebo). Förr körde man runt Hullberget men den vägen stängdes av, på slutet av 50-talet och jag kommer ihåg, att DET VAR tidigare GANSKA OMÖJLIGT ATT MÖTA VÄSTERFÄRNEBO-BUSSEN i kurvan där, när man åkte bil. Dansbanan FINNS DOCK INTE KVAR på Hullberget idag, allt är bortforslat sedan länge.

Omnibuss
Så här såg "Västerfärnebo-bussen" ut, på slutet av 50-talet (den som man "alltid" mötte på den gamla dragningen
av vägen, runt Hullberget och som det JÄMT var så svårt att möta där, när man åkte bil då).
Ps. Idag verkar det "nästan ännu svårare" att möta de moderna bussarna i Fläckebo by (Ha, ha, ha).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Så här såg det ut på svartvitt TV (se nedanstående länk) när Farfar, Morfar, Farmor & Mormor var unga. Webmastern lyssnade också väldigt mycket på mellanvågs-radio då, på en gammal VÄL-LJUDANDE "ÅNGRADIO" (här i Fläckebo). Man kunde faktiskt "bli först" med att få höra, när någon ny rocklåt lanserades och spelades (långt före svensk rundradio):

TRYCK => Europeisk mellanvågs-rock, Europeisk mellanvågs-rock 2, Europeisk mellanvågs-rock 3&
Europeisk mellanvågs-rock 4

 
(infört av nya webmastern)Braheholmen ligger i Fläcksjön. På holmen finns en paviljong som är byggd ca 1807 av greve Posse. Paviljongen är en liten kopia av ett slott som fanns där under 1600-talet.
Läs mer...

 

START

OM OSS

HISTORIA
från trakten

SEVÄRDHETER

AKTIVITETER

RUNT 1918

ÅRSBERÄTTELSE

GAMLA BILDER

 

Webmaster:
Magnus von Knorring
Amanda Studio Design 2005